"Hogyan lehet ezt nem tudni?
Nem tanítják ezt az iskolában?
Biztos mondtam már neked ezerszer!
Nem igaz, hogy ennyi idősen erről még nem hallottál!"

Bizonyos dolgok ismerete annyira alap, hogy soha nem beszél róla senki. De honnan ismernénk meg ezeket, ha soha nem mondják el? Gondoltam leírom életem nagy felismeréseit rövid jótanácsok gyűjteményében. Ezekben a post-okban sokminden sokaknak triviális lesz, de legalább ugyanannyi embernek nem. Nekik szól ez a sorozat.

Mit kell csinálni egyetemen?

Tanulni? Igen azt is.
Egy dolgot viszont elárulok: Az egyetemen eltöltött időd kétharmada nem arra fog elmenni, hogy megszerezd azt a tudást, amivel majd a kenyeredet fogod keresni, hanem arra, hogy lenyűgözd azokat az embereket, akiknek monopol hatalma van azon tudás, és szakma felett, amit te meg szeretnél szerezni.

Mert mi az egyetem? Egy épület? Egy tollvonás, egy alapító okiraton? Alkalmak sorozata, amikoris több ember egy embert hallgat egy teremben? Az egyetem nem más mint egy társaság. Professzorok, tanárok, szakemberek társasága, akik kijelentették, hogy: Csak akkor mondhatja valaki magát mérnöknek (tanárnak, közgazdásznak, gyógytornásznak, orvosnak) ha nálunk bizonyított, és a birtokában van az elismerésünket tanúsító hiteles okirat (a diploma vagy oklevél).

Érdemes a következő dolgokat szemelőtt tartani, amikor az ember egyetemre jár:

(Én most olyan példákat fogok hozni, amik az én szakmámból valóak, mert hozzám ezek állnak közel, de mindenki nyugodtan helyettesítse be a saját szakmáját, és saját volt, jelenlegi, jövőbeli tantárgyait.)

Matematika vizsgára, nem a matematika tudományából kell felkészülni, hanem a matematika vizsga anyagából!

Nem az a lényeg, hogy kivedd az összes matek könyvet a könyvtárból, és bevágd mindet! Hanem az, hogy járj be előadásra, és ismerd meg a tanárt! Legyél képben azzal, hogy milyen ember! Mikor viszi fel a hangsúlyt előadás közben? Mi az amit nem csak felír, de hatszor alá is húz, miközben ordítja, hogy az mennyire fontos? Kérdezz meg felsőbb éves diákokat, hogy hány embert szokott megbuktatni? Akit megbuktatott, azt miért buktatta meg? Van-e neki heppje, dilije, kedvenc latin idézete? Add neki úgy vissza az általa előadott anyagot, hogy az az ő szája íze szerint legyen, és hasson az egójára az, hogy a saját előadását hallja vissza más szájából.

Persze egy tanár megismerése közben az is kiderülhet, hogy ő az egyéniségeket kedveli. Akkor meg tessék belekötni, elmondani a saját véleményed, azt, hogy szerinted ez a feladatmegoldás lehet gyorsabb ha máshogy csinálod, vagy hogy te találtál egy másik könyvet, amiben sokkal jobban le van írva az amiről szó van. A lényeg, hogy ismerd a tanárod!

oktatás egyetem tippek diploma oklevél
A kép jobb oldalán lévő alak a tanár. Rá kell figyelni.

Említettem a felsőbb éves diákokat. Ez is egy nagyon fontos dolog:

Mindig barátkozz!

OK, rendben, bolognai rendszerben nincsenek osztályok. Senkivel nem jársz együtt fél évnél tovább. Sőt valakivel még kevesebb ideig, ha félév közben kibukik. Akkor minek barátkozni?

Azért mert kell az infó! Kellenek a kapcsolatok! Már az is nagy segítség ha valakivel tudtok előadás jegyzetet egyeztetni. A tanár erőteljes hangsúllyal elmondott egy mondatot, de te csak arra kaptad fel a fejedet, hogy “... és ez NAGYON FONTOS!”. Akkor elég csak egy kérdő tekintet a melletted ülő haverra, aki erre némán rábök a füzetében egy mondatra, amit lemásolsz a saját jegyzetedbe, és lehet hogy már egy jegyet javítottál a vizsga eredményeden.

Mindig menj el konzultációra, és megtekintésre!

A bolognai rendszer a tanároknak sem jó. Csak gondolj bele: átadod a tudásodat valakinek, megszeretteted vele a szakmát, látod a szemében a ragyogást, és a lelkesedést, és egy félév után eltűnik, aztán soha nem látod többet. A nevét még csak-csak tudod a naplóból, de fogalmad sincs ki volt ő. Nem fog már visszajönni anekdotázni a régi szép időkről, és hálálkodni, hogy elindítottad a karrierjében. Ha elmész konzultációra, és értelmes, intelligens kérdéseket teszel fel, akkor esély kapsz arra, hogy hallasd a hangod, hogy kiemelkedj a tömegből. Lehet, hogy egy tanár majd felkarol. Elvisz tanulmányi kirándulásra, beajánl egy állásra, vagy egy jó szakkörre, vagy valami ösztöndíjra. Megéri a tanárokkal jóban lenni.

Megtekintésre pedig azért kell járni, mert minden tanár alul van fizetve, és túl van dolgoztatva. Egyszerűen elrontják a javításokat. Menj el, nézd meg a dogádat, vesd össze a javító kulccsal, és bumm, két jegyet javítottal 10 perc alatt! Vagy még azt is felfedezheted, hogy a javítókulcs rossz, ezért buktattak meg 50 harmadéves mérnököt egy évfolyamon, és ezért kapnak sokan diplomát csak egy évvel később. Csak úgy mondom… Akár… Még ilyen is lehet … :)

Azért mert valaki prof, attól még nem mindenható, és mindentudó.

Lehet, hogy csak 16 órát alszik a héten. Vagy csak belekényszerítették abba a tárgyba amit tanít, valójában nem is ért hozzá. Vagy egy szenilis vénember, de ennyi pénzért, csak ő vállalta a tárgy okatását az egész országban.

Mindig kételkedjetek! Legyetek jó megfigyelők, udvariasak és előzékenyek! Segítsetek másoknak, barátkozzatok, és sose féljetek hallatni a hangotokat!